Artsenpraktijk voor Integrale Geneeskunde Alkmaar

Bevorderen van gezondheid is kenmerkend voor de integrale geneeskunde: een geneeskunde die zich op de hele mens richt en niet alleen op het (zieke) gedeelte. De mens is een integraal geheel van lichaam, emoties, gedachten en geest en staat in verbinding met de buitenwereld, andere individuen, de cultuur en de maatschappij. Ziekte en gezondheid zijn een verstoring of herstel van het dynamische evenwicht tussen deze elementen.

Acupunctuur is een geneeswijze die zich richt op het zelfgenezend vermogen van het systeem, het herstellen van een (verstoorde) balans. Onze natuurlijke staat van zijn is er één van welbevinden, balans en groei in ontwikkeling. Ziekte kan gezien worden als een signaal van dysbalans: het rode lichtje dat gaat branden wanneer er een functionele storing is. Ziekte of een crisis kan dan ook gezien worden als een kans om ‘het roer om te gooien’.

Integrale geneeskunde is praktisch, doelgericht en effectief. De effecten van een verandering in leefstijl zijn merkbaar en meetbaar. De zgn. welvaartsziekten van deze tijd reageren goed op een verandering in voedingspatroon, beweging, stressreductie en zingeving. Vandaar dat er tijdens het consult ook steeds aandacht is voor deze leefstijladviezen.De arts Qi Bo antwoordt de Gele Keizer:

“Wat de hoofdzaken van de naaldbehandelingen betreft, is het makkelijker daarover te vertellen dan om zich de juiste techniek ervan eigen te maken. Een middelmatige genezer richt zich botweg alleen op het lichaam om vervolgens het punt aan te prikken. Maar een bekwaam genezer kijkt naar de zieke zelf en naar diens geest.”

(Nei Tjing – Het Boek van de Gele Keizer)
Nei Tjing - Acupunctuur
Praktijk voor Intgrale Geneeskunde Alkmaar

Elsa Wierda

Oudegracht 237
1811 CG Alkmaar

Telefoon: 072-5115826